Verkozen tot VN-thriller van 2020. Het echte leven van Adeline Dieudonné. Thrillers van deze categorie lees ik niet vaak. Een samenspel van onbehaaglijkheden, bizarre situaties en persoonlijke kracht. In deze recensie probeer ik je uit te leggen wat mijn leeservaring was en hoop ik dat je hierdoor geïnspireerd wordt om zelf dit boek te gaan lezen.
Het echte leven
Een Vinex-wijk zoals er zoveel bestaan. Een naargeestig huis met een kamer vol opgezette dieren, een sadistische vader en een murwgeslagen moeder. Dat is de gezinssituatie van de 10-jarige vertelster. Als zij en haar jongere broertjes Gilles getuige zijn van een gruwelijk ongeluk, trekt hij zich terug in zichzelf. Nu broer en zus ook elkaar kwijt zijn, lijkt alle hoop op geluk verloren. Maar dan neemt de hoofdpersoon in al haar kwetsbaarheid het lot in eigen hand. Vastbesloten en doelbewust neemt ze zich voor om koste wat het kost de lach op het gezicht van haar broertje terug te brengen. Dat blijkt geen eenvoudige taak. Als ze dan zelf op een ongekende manier op de proef wordt gesteld – door haar eigen vader – neemt ze zich voor: ik zal in dit leven geen prooi zijn.
Het monster achter het raam
Het omslag is gelijk mysterieus. Door een typisch jaren 70 woning, kijk je bij het gezin naar binnen. Het enige wat je ziet is het oog van een beest. Jij bent degene die probeert een glimp op te vangen van dit gezin, maar juist jij voelt je bekeken. Het onbestemde gevoel dat je ervan krijgt als je ernaar kijkt, dat gevoel heb je ook tijdens het lezen. Het echte leven is de titel van dit boek; het echte leven van de 10-jarige vertelster.
Dit verhaal is tegelijkertijd bizar als normaal. Een gezin, bestaande uit vader, moeder, dochter en zoon, woont in een Vinex wijk; de Demowijk. Een opblaasbaar zwembad voor de deur en een kelder vol met opgezette dieren. Vader en moeder als twee uitersten. Normaal en bizar gaan hand in hand in dit verhaal.
De schrijfstijl is erg fijn en gevoelig. Het perspectief van de 10-jarige wordt uitstekend neergezet. De kracht en de kwetsbaarheid, tot het uiterste willen gaan om haar broertje te beschermen. Haar wilde ideeën, haar doorzettingsvermogen, het in de steek worden gelaten door zo’n beetje iedereen in haar omgeving. Het bevat alle ingrediënten om als lezer verknocht te raken aan het hoofdpersonage. De op het eerste ogenblik bizarre situaties zijn, als je er echt over nadenkt, een weerspiegeling van wat in deze wereld orde van de dag is.
Het gemak waarmee je als lezer door dit boek gaat, zorgt ervoor dat pas later zaken en emoties tot je doordringen. Het boek heeft een redelijk tempo waarin alles zich afspeelt; to-the-point, het is verre van langdradig. Desondanks heeft het wel de juiste emotie weten te pakken. Dit boek zou ik ook best nog eens willen lezen. Het wordt bestempeld als een roman, maar ik kan me heel goed voorstellen dat dit boek de VN thriller prijs heeft gewonnen. De spanning kruipt onder je huid, zonder dat je goed kan definiëren waardoor deze spanning komt. Dit boek is een perfecte combinatie tussen een roman en thriller. Aan de ene kant volg je als lezer het leven van een 10-jarig kind, maar aan de andere kant maakt dat kind onwaarschijnlijke (en ondenkbare) dingen mee.
Op de voorkant staat: ‘Adeline Dieudonné, de Franstalige Lize Spit’. Lize Spit‘s Het smelt staat ook nog steeds op mijn wensenlijst. Na het lezen van Het echte leven, zal het niet lang meer duren voordat ik Het smelt zal gaan kopen en lezen.
★★★★★
Auteur: Adeline Dieudonné
Prijs: 19,99
Uitgever: Atlas Contact
Verschijningsdatum: 22 augustus 2019
Aantal pagina’s: 206
Ik wil Uitgeverij Atlas Contact bedanken voor het toesturen van het recensie-exemplaar.
Geen berichten