Literatuur

Mijn duistere Vanessa | Kate Elizabeth Russell

Dit boek. In het begin van het jaar zag ik ‘m volop langskomen op Insta. Eerst was ik even in de veronderstelling dat het om non-fictie ging, maar dat is niet het geval. 

Mijn duistere Vanessa houdt me al langer in zijn greep. Ik heb ‘m al vaker vastgehad en toen toch besloten om een ander boek te kopen. Vorige week kon ik het laatste exemplaar in Arnhem (bij boekhandel Hijman Ongerijmd), niet laten liggen. Maandagavond ben ik begonnen met lezen en vandaag was ie uit. In een recordtempo heb ik dit verhaal verslonden. 

Mijn duistere Vanessa

De slimme, ambitieuze, naar het volwassen leven verlangende Vanessa Wye is vijftien als ze voor het eerst seks heeft met Jacob Strane, haar charmante en geraffineerde 42-jarige leraar Engels. De allesverterende affaire die volgt isoleert haar van haar omgeving en zal haar nooit meer volledig loslaten. 

Zeventien jaar later wordt Strane door een andere voormalige leerlinge beschuldigd van seksueel misbruik. Vanessa is diep geschokt door het nieuws, want haar relatie met Strane, dat was toch ware liefde? Wanneer de oud-leerlinge contact met Vanessa opneemt komt zij voor een onmogelijke keuze te staan. Houdt ze vast aan het geloof in haar tienerherinneringen of herdefinieert zij het grootste liefdesverhaal van haar leven en haar seksuele ontwaken?

Op superieure wijze beschrijft Kate Elizabeth Russell de psychologische dynamiek van een van de moeilijkste kwesties van onze tijd. Zowel genuanceerd als ongemakkelijk, gedurfd, krachtig en even fascinerend als verontrustend – Mijn duistere Vanessa gaat door merg en been. 

Heading

Vanessa Wye, een vijftienjarig meisje gaat naar een kostschool. Ze heeft weinig vriendinnen en focust zich op het behalen van goede cijfers (dit blijkt namelijk nog niet zo heel eenvoudig te zijn). Totdat ze bij Engelse les komt en in de ban raakt van Strane. Zo op het eerste gezicht blijken ze een goede band te krijgen en lijkt de hele situatie onschuldig. Maar beetje bij beetje bouwt deze ‘relatie’ zich uit; totdat het niet meer onschuldig is zoals het lijkt…

De schrijfstijl had me meteen te pakken. Elk hoofdstuk speelt zich in een ander jaar af, beginnend bij 2000 en eindigend bij 2017 (de hoofdstukken zijn niet per se in chronologische volgorde). Je volgt alleen Vanessa, de hoofdpersoon. Je groeit als lezer echt met haar mee. Tijdens haar jongere  jaren heb je als lezer zelf ook het gevoel weer vijftien te zijn. De schrijfster weet heel makkelijk de empathie en inlevingsvermogen op te roepen bij de lezer. Doordat je alleen vanuit Vanessa’s perspectief alles meekrijgt, is je kijk op de situatie gekleurd. Daardoor had ik in eerste instantie niet erg het gevoel dat het ‘slecht’ was. Maar dat vind ik juist zo knap; dat je als lezer op deze manier wordt meegezogen in dit verhaal. 

Daarnaast is de complexiteit van de relatie tussen Vanessa en Strane op een bijzondere en realistische manier weergegeven. Beide kanten van het verhaal –  dat wil zeggen het perspectief vanuit Vanessa en vanuit de omgeving – zijn op een subtiele manier op papier gezet en met toch ook elkaar verweven. Het spinnenweb waarvan je weet dat Vanessa erin loopt, wordt met de bladzijde alleen maar groter en ingewikkelder. Hieruit te komen, zonder kleerscheuren, is bijna onmogelijk. 

Een ander aspect dat ook wordt aangestipt is de geloofwaardigheid van vrouwen, wanneer ze naar voren komen met hun verhaal. 9 van de 10 keer worden deze vrouwen niet geloofd. Maar wat als de vrouw (of eigenlijk het meisje) de schuld op zich neemt? En niet alleen dat, maar daarvan ook echt overtuigd is? Dat maakt de situatie nog vele malen lastiger. Toch denk ik dat dit vaker gebeurd dan mensen weten, dus het is goed dat de schrijfster dit ook naar voren laat komen in Mijn duistere Vanessa

Het is geen gemakkelijk boek, qua onderwerp. Desondanks greep het mij wel erg en wilde ik per se verder lezen. Ondanks de zwaarte van het onderwerp heeft de schrijfster toch een luchtige schrijfstijl weten te behouden. Ik denk dat deze combinatie erg fijn is, want de beschreven situaties zijn al heftig genoeg. 

Wanneer ben je slachtoffer? Alleen als je jezelf als slachtoffer ziet? Wanneer is liefde ‘echt’ en wanneer is er manipulatie in het spel? Speelt leeftijd(verschil) hierin een doorslaggevende rol? Wie is of zijn degene(n) die manipuleert/manipuleren? Allemaal vragen die bij mij als lezer naar voren kwamen tijdens het lezen van dit boek. Eén ding heb ik wel geleerd: het leven, de wereld en mensen zijn niet zo zwart-wit als ik soms denk. 


★★★★★

Auteur: Kate Elizabeth Russell

Prijs: 15

Uitgever: Uitgeverij Prometheus

Verschijningsdatum: 20 februari 2020

Aantal pagina’s: 425

Geen berichten

    Laat een reactie achter